1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Магията на Света гора

2 октомври 2012

Там за жени е забранено, а мъжете са желани за не повече от една нощувка: такива са правилата в автономната монашеска република Света гора на полуостров Атон. От векове насам мястото е магнит за православните поклонници.

https://p.dw.com/p/16Ihe
Снимка: Fotolia/Ivonne Wierink

Тук няма да откриете лукс. Пък и никой не очаква подобно нещо. Повечето посетители търсят уединение, място за размишление и медитация - място, "близко до Бога".

Света гора Атонска от векове насам е място, концентрирало в себе си въжделенията на православните християни. Малкият скалист полуостров в североизточната част на Гърция на площ от 350 кв. километра е богат на гори, но беден откъм население. Легендата гласи, че когато пътувала за Кипър, Дева Мария слязла на сушата именно там - пленена от природните красоти. По-късно Бог й завещал Света гора като подарък. И тъй като той бил само за "най-чистата от всички жени", други жени нямат право да  посещават Атон. Такова е поне обяснението, което монасите на полуострова дават от 10-ти век насам - оттогава той се управлява и като автономна монашеска република. Дори женските животни нямат място там, с изключение на котките.

Като в друг свят

Нееднократно служители на ЕС са правили опити да се преборят със забраната, която не позволява на жените да стъпват на Атон. Монасите обаче неизменно се позовават на византийски документи, датиращи от преди 1 000 години, в които на Атон е обещан вечен суверенитет. На Света гора не допускат външна намеса в делата си, а още по-малко от страна на ЕС. Монасите там живеят в съвсем различен свят: все още се четат молитви за византийските императори, все още се ползва Юлианският календар. В Дафни, единственото пристанище на Атон, редом с гръцкия флаг се развява и този на залязлата преди 559 години Византийска империя. Атон - това е изпълненото с инат отрицание на външния свят. Именно това привлича и повечето богомолци.

Kloster Vatopedi auf dem Berg Athos in Griechenland
Манастирът Ватопеди на полуостров АтонСнимка: picture-alliance/dpa

В последно време обаче идват не само набожни хора. Много гърци междувременно откриха за себе си Атон като място, на което могат да забравят за кризата. Полуостровът се радва на наплив, какъвто не е имало от години. Със сигурност монасите нямат добро мнение за гръцките политици - заради скандала с недвижимите имоти на манастира Ватопеди. В края на 2005 година игуменът му, епископ Ефраим, се беше замесил в доста съмнителни замени на недвижими имоти, договорени с тогавашното правителство на Костас Караманлис. Епископът беше арестуван през декември 2011-та, срещу което духовниците от Света гора протестираха остро. Те са убедени, че истинските виновници за скандала трябва да се търсят на друго място - в Атина.

Тишина и девствена природа

Посещението на монашеската република на Атон става само със специална виза. На ден се допускат не повече от четирима не-православни посетители. А който желае да сподели монашеското ежедневие, е длъжен да се придържа към строгите му правила: ставане през нощта за първата служба в четири часа, кратък сън на дървени нарове, постоянна битка с всевъзможни насекоми, килии без ток и топла вода. Тишината и девствената природа обаче са достатъчно обезщетение за лишенията и несгодите.

*********

Вижте и повече за тази оригинална идея на холандците:

Там, където някога беше олтарът